FORMACIÓ EN SHIATSU CONTACT. A càrrec de la Cristina Hernando i l’Emili Pulido

 

¿QUÉ ÉS SHIATSU CONTACT?

El Shiatsu és un art terapèutic d’origen japones, basat en el treball corporal i en aspectes teòrics de la medicina oriental. El seu origen com a tal, amb el nom de “shiatsu” (“pressió amb els dits”), es remunta a finals del s.XIX; es popularitzà al Japó als anys 20 del s.XX, i arribà a occident a partir dels anys 50.

Des de llavors, diverses escoles i formes d’entendre aquesta tècnica han anat apareixent, i entre elles el Shiatsu Movimient, o Moviment Shiatsu, creat pel Bill Palmer, terapeuta corporal expert en diverses tècniques, qui al 1985 començà a sintetitzar totes les seves influències en una forma de teràpia que es va enfocar en la unió de la ment i el cos a través del sistema de meridians. Això, a la llarga, es va convertir en “Moviment Shiatsu” i més tard en Developmental Process Therapy(Proceso Terapéutico del Desarrollo). Aquestes formes de teràpia se centren en ajudar a les persones a adonar-se de les opcions que tenen en la seva vida i ensenyar-les a ser actius dins d’aquestes opcions. Des d’aquest principi bàsic, treballem aspectes físics, emocionals i psicològics, sempre arrelant qualsevol d’ells en el treball corporal, i en la conciència sensorialdel receptor en sí mateix i en la seva circumstància.

Des de 2012 Cristina Hernando, deixeble del David Ventura (introductor del Shiatsu Moviment en Espanya) i del propi Bill Palmer, explora una via d’evolució del Shiatsu Moviment, el Shiatsu Contactdins del seu concepte de relació terapèutica que anomena “contacte viu”. Contacte viués, més que una eina, un enfocament terapèuticque té com a pilar central la idea de què ser terapèuta és ser persona(parafrasejant a en Guillermo Borja, terapeuta gestàltic) de manera que qualsevol procés de teràpia és sobretot una relació entre persones. Per tant és realment important a l’hora de triar dedicar-se al acompanyament terapèutic, tenir un coneixement tant profund com sigui possible de qui sóc, qui no sóc, i aprendre atreballar amb allò que hi ha, tenint-me en compte tant a mi com a persona i terapeuta com la situació i necessitat de l’altre.

Una altra característica pròpia del Shiatsu Contact, i que el diferencia d’altres escoles de shiatsu, és la voluntat d’anar sempre a favor d’allò que el cos de l’altre proposa, i no en contra. Tenim la convicció de que tot allò que el cos fa d’entrada és la solució a un conflicte previ. El problema és que el cos sempre actua per a resoldre el seu moment present, sense tenir presents les conseqüències futures. Si necessito fer un esforç per sobre de la meva capacitat habitual amb un múscul concret, el meu cos el tensarà per sobre del seu límit habitual responent a la meva necessitat, sense tenir en compte que això generarà una contractura que després costarà molt desfer. Però la contractura es part d’un procés corporal que s’ha de completar (arronsar una part del cos) abans de poder desfer-la. Anar a favor del cos, en aquest cas, seria ajudar al múscul a acabar de contraure’s, ajudar-lo a trobar la manera de relaxar-se per sí sol (anant a favor de la contractura és relativament senzill) i després acompanyar-lo cap a l’elongació pròpia de la relaxació.

Tot el paràgraf anterior és només un exemple, gairebé una metàfora, del que volem dir quan diem que el Shiatsu Contact mira d’anar a favor, de no barallar-se amb el que hi ha, amb el que l’altre (i jo!) és, i aprofitar les “propostes” corporals del nostre pacient com oportunitats d’integració, sense barallar-nos amb elles, sense assenyalar-les com a enemics: és el principi del “d’entrada, tot suma”.

De tot lo exposat es desprèn que la mirada del terapeuta de Shiatsu Contact té més fàcil, seguint aquest principis, no caure en el judici, la culpa, l’exigència cap a l’altre, cap al nostre pacient. Es una mirada oberta, propera, que diu que sí, que “està bé”, que trobarem la manera fent-ho fàcil, que si apareix la catarsi, la treballarem, però que potser no cal arribar al trencament físic o emocional per a assolir una plenitud personal profunda, real y sostenible.

Seguint aquest principi, hem creat diferents dinàmiquestant de treball grupal com de treball corporal, tècniques de shiatsu, dissenyades justament per poder treballar a favor del cos aspectes com ara la por, l’ira, el bloqueix emocional, l’ansietat, i en general la integració corporal i psicoemocional de tot allò que sóc com a persona.

Generar intimitat, confiança i un component lúdical procés terapèutic és tant important com els coneixement tècnics i teòrics. El Shiatsu Contactés doncs una tècnica de treball corporal que posa el nucli de la teràpia en la relació, el contacte tant físic com emocional, permetent que la sessió es desenvolupi per sí sola des del movimentque genera aquest contacte, i amb una mirada cap a l’altre ancorada en integrar més que en desmuntar, anant a favor d’allò que l’altre és aquí i ara.

 

PROPOSTA DE FORMACIÓ

 

Proposem una formació completa en Shiatsu Contact, repartida en tres cursoslectius, de septembre a juny.

Aquesta formació està dirigida a qualsevol persona que tingui interès en conèixer de forma experiencial el poder del contacte, tant amb l’altre com amb si mateix, i de expandir els propis límits, de manera que a l’acabar la formació s’obtingui la millor versió possible d’ell mateix; a més d’obtenir eines adequades de treball corporalper a desenvolupar amb seguretat la tècnica del Shiatsu.

Entenem que els continguts prenen sentit quan s’estableixen dins d’un marc clar, de manera que per a nosaltres és de vital importància portar a la vida real tota la informació teòrica que impartim a les classes, tant de Medicina Tradicional Xinesa, com d’altres àrees que s’enumeren més avall. Igualment important és l’anàlisi de l’estructura social i cultural en la qual estem immersos, marc necessari per a entendre sovint el perquè del que faig i del que he esdevingut.

 

El contingut de las classes inclourà:

-Treball corporal individual i grupal, dissenyat per a entrenar les aptituts necessàriesper a la pràctica del shiatsu (tècniques de Tai Chi, Ioga, Aikido, meditació, respiració, moviment autèntic, processos grupals,…).

-Preceptes teòrics tant de Medicina Tradicional Xinesa, com a nucli teòric. També de forma més somera es donen coneixements d’altres disciplines que participen en l’estructura del Shiatsu Contact: Gestalt, antropologia, anatomia i fisiologia, bioenergètica, mirada social, eneagrama…

– Tècniques concretes de treball corporal amb  Shiatsu.

La formació es farà en tres cursos anuals. Les classes seran setmanals, de 4 hores en un mateix dia, o en cap de setmana, fent un cap de setmana al mes (12 hores).

Horaris a proposar: de 10:00 a 14:00h / de 16:00 a 20:00 (horari entre setmana)

                                     de 10:00 a 19:30h (1’5h a les 14:00 per dinar) el dissabte

                                     de 10:00 a 14:30h diumenge

                                              

Preu:  180€ mensuals

Matrícula: 120€

 

Lloc: Wadäka Konnetion, Carrer Sicília 253, 1er 4ª. 08025 Barcelona. Metro Sagrada Familia o Verdaguer (L5 i L4)

Contacte: galaiba@yahoo.es      tel.606 99 69 55 / 670 26 78 38

 

PROGRAMA

PRIMER CURS: En aquest curs aprendrem a estar al terra, amb tot el que això implica (fer servir el pes, equilibri des del nostre centre, el moviment harmònic per fer contacte, desplaçar-nos des dels genolls…), i a entrenar el sentit del tacte, de manera que augmentem la nostra percepció sensorial. Per tal tot això farem dinàmiques de movimentindividuals i grupals, que ens possin en contacte amb el nostre cos i la percepció que tenim d’ell, i també treball amb tècniques de shiatsu. Aprendrem a treballar amb shiatsu qualsevol part del cos des d’un concepte bàsic del contacte i la manipulació, de manera que a l’acabar aquest curs l’alumne hagi adquirit coneixements bàsics de treball corporal com per a fer una sessió completa a familiars i amics.

A NIVELL TEÒRIC:

. Què és la teràpia corporal, i com s’enquadra el Shiatsu Contact dins d’ella.

. Principis bàsics de Medicina Tradicional Xinesa: Buit Ple, Yin-Yang, Cinc Elements, Tres Calentadors, el Qi, la Sang, el Cel Anterior, recorregut bàsic de meridians.

 A NIVEL PRÀCTIC:

. Propiocepció (“què sóc, com sóc, per a què sóc” ara), respiració conscient, us del propi pes per a arribar al moviment i la pressió sense esforç.

. Tècniques de treball en prona i en supí. Localització de meridians i punts bàsics.

 

SEGON CURS: Entrarem en aspectes més complexos tant de la Medicina Tradicional Xinesa com de la relació terapèutica. El contacte esdevé la nostra eina més important, perquè és únic, individual. Per aquest motiu en aquest curs farem una recerca profunda de les nostres qualitats individuals com a terapeuta, per a convertir-les en eines de treball dins de la relació terapèutica. També aprendrem una de les eines més importants del Shiatsu Moviment i del Shiatsu Contact:Les Sis Formes De Contacte. I entendrem que no es pot tocar sense ésser tocat.

A NIVELL TEÒRIC:

. Funcions dels òrgans en la Medicina Tradicional Xinesa, meridians i relació cosmogònica.

. Les Sis Formes de Contacte: aspectes tècnics, continguts teòrics i relació amb el caràcter i l’estructura corporal.

. Introducció a les Sis Divisions com a mapa per a entendre el procés personal de l’individu.

A NIVELL PRÀCTIC:

. Desplegament sensorial del mapa de meridians, connexions entre punts, tonificació i sedació. . Aplicació pràctica de les Sis Formes de Contacte: Terra, Metall, Aigua, Fusta, Foc Primari i Foc Secundari.

. Exploració de les aptituds particulars de cada alumne des del treball grupal, recerca i enfocament dels conflictes, observació de la relació com a eina de treball terapèutic.

. Exploració pràctica de tècniques gestàltiques bàsiques.

 

TERCER CURS: En aquest últim nivell tractarem d’especialitzar-nos en ser el terapeuta que volem ser, o al menys en el que podem ser ara. Es el moment d’unir totes les peces, i deixar que la nostra creativitat actuïdes de la nostra capacitat de fer contacte real amb l’altre. Per tal d’això, entre d’altres coses, aprendrem a fer servir dos “mapes” propis del Shiatsu Contact: Les Sis Divisions, els Plans de Moviment, i l’eneagrama. També ens iniciarem en una eina que, tot i que no és propia del shiatsu ni de la Medicina Tradicional Xinesa, és de molta utilitat: el caràcter des de l’enfoc bioenergètic.

En aquest nivell lo pràctic i lo teòric es barregen, perquè de fet sempre van ser la mateixa cosa. Es el moment de gaudir de la tècnica, de deixar que la teoria prengui cos, i de crear la nostra manera de treballar, de fer-nos la nostra pròpia caixa d’eines.

_________________________________

A càrrec de Cristina Hernando López(Currículum vitae): 

Titulada en Shiatsu Zen (Institut Internacional de Shiatsu, Barcelona, 1995)

Titulada en Shiatsu Moviment por L’Escola de Shiatsu i Moviment(Barcelona, 1997).

Sènior Teacher of Movement Shiatsu, (Bill Palmer, director of the School for Experimental Education, 2008)

Ha realitzat diferents graus de formació en Dança Creativa, Tai Chi (amb Tottie Berström), Body Mind Centering (amb Audicia Lynn Morley i Catherine Hossenlop), Ioga Kala (amb Upendra Arya), Introducció al mètode de consciència corporal de Fedora Aberasturi (amb Ona Mestre), Ritme corporal i percussió (amb Santi Arisa), Teràpia Corporal Integrativa (amb Antonio Pacheco i Jesús Elecalde), Osteopatia Sacrocraneal (amb Marie Guyon) i supervisió grupal per a terapeutes de Gestalt (amb Cristina Nadal).

Treballa com a terapeuta corporal en Shiatsu Moviment des de 1996.

Professora de Shiatsu Movimento en L’Escola de Shiatsu i Movimentde Barcelona des de 1999 fins a 2014, impartint classes de 2 º, 3er curs, i Postgrau. Va ser Cap d’estudis de l’Escola de Shiatsu i Moviment (Barcelona)entre 2009-2013.

Ha col.laborat en grups de teràpia amb Trini Torner (gestaltista).

Ha col.laborat com a professora a Eòlia, Escola Superior d’Art Dramàtic.

Co-dirigeix junt amb l’Emili Pulido (terapeuta gestaltista i corporal) el Taller d’Entrenament de terapeutesdesde 2006.

Co-dirigeix, junt amb l’Aleix Boronat (terapeuta gestaltista i corporal, professor de Ioga i Método Feldenkrais), el Programa Contacte Viu(www.contacteviu.com)

Llicenciada en Filologia Hispànica (Universitat de Barcelona, 1992)

Mare de dos fills.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.